• En alternativ synfelsbehandling

  En av de vanligaste metoderna att behandla synfel med är laserbehandling. Alla synfel kan dock inte korrigeras med laser. Vid kraftiga synfel opererar man istället in en ny tunn, flexibel ICL-lins som minskar eller tar bort synfelet helt.

  ICL (Implantable Collamer® Lens) är en inopererad lins som ersätter kontaktlinser och glasögon vid operation av närsynthet, översynthet och brytningsfel.

  Dessa linser liknar vanliga kontaktlinser. Linsen har annorlunda form och är anpassad för att kunna inplanteras i främre delen av ögat strax framför den naturliga linsen. Vilken lins som passar bäst avgörs vid en förundersökning.

  Metoden är mest lämplig för personer som är mellan 20-45 år.

  • Ingen torrhetskänsla
  • Ett urtagbart alternativ, (linsen kan bytas ut)
  • Snabb behandling och återhämtning
  • Nästan alla synfel kan behandlas.

  När rekommenderar vi ICL operation?
  Om ditt synfel är för stort för att kunna korrigeras med ögonlaserbehandling, eller om tjockleken på hornhinnan förhindrar en ögonlaserbehandling. Då kan vi istället göra ett linsimplantat som är en reversibel lösning med hög optisk kvalitet.

 • Här får du information om vilka steg vi går igenom före, under och efter en ICL operation. Den första kontakten med oss sker ofta genom ett telefonsamtal. Då ger vi dig den första informationen om synfelsbehandlingar. Du får också veta vad du behöver tänka på inför den första undersökningen. När du bokar tid skickar vi dessutom skriftlig information till dig.

  Förundersökning
  Det är viktigt att inte bära kontaktlinser före undersökningen. 5 dagar för mjuka kontaktlinser och 4 veckor för hårda.

  En noggrann undersökning genomförs av dina ögon och ditt synfel. Dessa kontroller avgör vilken lins som passar för dig, alternativt om det finns något hinder för operation.

  Om inget hinder föreligger bokas du för en undersökning hos ögonläkare. Beroende på vilken lins som är aktuell för dig så kan denna undersökning ske samma dag som din operation.

  På operationsdagen
  På operationsdagen träffar du ögonläkaren. Ni går igenom de resultaten från undersökningen. Ögonläkaren gör en ytterligare en undersökning av ögats yttre delar och näthinna. Därefter går doktorn igenom operationen.

  I operationssalen möter du den personal som assisterar ögonläkaren. Operationen sker i lokalbedövning och är smärtfri. Själva operation tar ca 15-20 minuter per öga.

  Du ska inte köra bil direkt efter operationen. Räkna med att du är på kliniken i totalt ca 2 timmar.

  Efterkontroll
  Efterkontroll ingår i behandlingen. Några timmar efter ICL-operationen behövs det göras en tryckkontroll . Första efterkontrollen sker dagen efter samt uppföljande efter en vecka och en månad.